Aanstellingskeuring


 AANSTELLINGSKEURING

Een aanstellingskeuring is een onderzoek dat een keuringsarts op verzoek van de werkgever verricht als slot van een sollicitatieprocedure voor specifieke functies. Het onderzoek kan bestaan uit een vragenlijst, een gesprek en/of aanvullend lichamelijk of laboratoriumonderzoek.

Strenge regels voor een aanstellingskeuring:
In het algemeen mag een werkgever bij een sollicitatie geen mondelinge of schriftelijke vragen stellen over de gezondheid van de sollicitant. Een sollicitant mag wel medisch worden gekeurd, maar daarvoor gelden strenge regels. Een aanstellingskeuring is wel toegestaan als aan de functie bijzondere eisen worden gesteld. Dat geldt meestal bij functies met risico’s voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer en of van derden. Bij deze functies is het belangrijk te weten of iemand fit en gezond genoeg is. Voorbeelden van dergelijke functies zijn duikers, brandweermannen, piloten of beroepschauffeurs.

De keuringsarts bepaalt welk soort aanstellingsonderzoek nodig is, de vragen die daarbij gesteld worden en wat voor lichamelijk of ander onderzoek vereist is. De arts doet dit aan de hand van de vastgestelde bijzondere functie-eisen.


  

Maak Afspraak

Terug