Particulier

 

  HIV

Wanneer een hiv-test?
Een hiv-test is pas zinvol drie maanden na een onveilig contact. Anti-stoffen tegen het hiv-virus zijn pas na een langere tijd aantoonbaar. Omdat de antistoffen na drie maanden bij iedereen aantoonbaar zijn, wordt deze periode geadviseerd.

Hoe gaat de test?

Bij een hiv-test neemt de arts of verpleegkundige bloed af. Dit wordt in een laboratorium getest op de aanwezigheid van hiv-antistoffen. Meestal duurt het ongeveer een week tot tien dagen voordat de uitslag bekend is.

Bij een sneltest is de uitslag er vaak al na een uur. Een sneltest is echter geen standaard procedure. Lang niet alle instanties hebben de mogelijkheid om een sneltest te doen.

Van tevoren wordt afgesproken hoe iemand de uitslag te horen krijgt. Het meedelen van de uitslag vindt vaak plaats in een gesprek met de arts of verpleegkundige. Na een testuitslag, waarbij hiv in het bloed is aangetoond, wordt altijd nog een tweede test gedaan om met 100 procent zekerheid te kunnen zeggen dat iemand inderdaad hiv heeft.

In het gesprek met de arts of verpleegkundige kan ook worden besproken hoe iemand voortaan risico's voor zichzelf en anderen kan vermijden. De arts of verpleegkundige heeft een zwijgplicht. Dit betekent dat hij of zij de uitslag niet aan anderen mag doorvertellen. Dat mag alleen als iemand daar goedkeuring voor geeft.

Ook op andere soa's laten testen
Bij het risico van een hiv-overdracht door seks wordt aanbevolen ook meteen op andere soa's te laten testen, omdat het risico daarop dan ook aanwezig is. Andere soa's komen veel vaker voor dan hiv-infectie.

De test-uitslag
Hiv-negatief

Dit betekent goed nieuws: er zijn geen hiv-antistoffen in het bloed gevonden. Als iemand de drie maanden voor de test geen risico heeft gelopen, dan kan hij of zij ervan uitgaan geen hiv te hebben.

Hiv-positief

Dit betekent slecht nieuws: er zit virus in het bloed. Misschien is daar voor de geïnfecteerde nog helemaal niets van te merken. De arts zal de gezondheidstoestand en de ziekteontwikkeling regelmatig blijven controleren. Deze arts is doorgaans een hiv-specialist in het ziekenhuis. Die kan iemand begeleiden en informatie geven, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om de hiv-infectie te behandelen.

De soa-test

Een soa-test is de enige manier om zeker te weten dat je geen soa of hiv hebt. Bij een standaard soa-onderzoek wordt getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Vaccinatie tegen hepatitis B wordt besproken. Een standaard soa-onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen met een hoog risico. Zijn er duidelijke klachten? Dan kan het soa-onderzoek zich ook richten op andere soa's

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan is meestal alleen een chlamydia-test nodig.